Cum să recunoști semnele unui alternator defect? Ghid pentru începători

Cum să recunoști semnele unui alternator defect? Ghid pentru începători

Bateria se descarcă frecvent

Unul dintre cele mai comune semne ale unui alternator defect este descărcarea frecventă a bateriei. Dacă observi că bateria autovehiculului se descarcă mai repede decât de obicei și trebuie să o încarci des, acesta ar putea fi un indiciu că alternatorul nu funcționează corect.

De ce se întâmplă acest lucru?

Alternatorul este responsabil pentru încărcarea bateriei în timpul funcționării motorului. Dacă alternatorul nu furnizează suficientă energie, bateria se va descărca mai repede. Acest lucru poate duce, în cele din urmă, la o baterie complet descărcată, care nu mai permite pornirea vehiculului.

Cum să verifici bateria și alternatorul?

Pentru a verifica dacă problema provine de la alternator sau de la baterie, poți folosi un multimetru sau un tester special. Cu motorul oprit, măsoară tensiunea bateriei. Aceasta ar trebui să fie de 12,6 volți. O tensiune de 12.4 indică faptul că bateria este încărcată doar 75%, iar o tensiune de 12.2 volți arată un grad de încărcare de 50%. Dacă valoare obținută în urma măsurătorii este mai mică de 12 volți, atunci bateria este descărcată și s-ar putea să ai nevoie de o nouă baterie auto

Folosește multimetrul și pentru a măsura tensiunea din alternator. Aceasta trebuie să fie cuprinsă între 13.8 și 14.2 volți. O valoare mai mare de 15 volți poate indica faptul că regulatorul de tensiune al alternatorului nu funcționează corect, iar o valoare mai mică de 13-14 volți poate indica faptul că alternatorul trebuie înlocuit.

Luminile sunt slabe sau pâlpâie

Luminile slabe sau care pâlpâie pot indica, de asemenea, un alternator defect. Aceste semne sunt mai evidente noaptea, când farurile se aprind pentru un plus de vizibilitate și siguranță.

Ce cauzează acest simptom?

Alternatorul alimentează sistemul electric al mașinii. Dacă acesta nu funcționează corect, luminile farurilor, ale tabloului de bord și ale altor componente electrice nu vor primi suficientă energie. Acest lucru poate duce la slăbirea intensității luminii sau la apariția unor variații ale acesteia.

Cum să diagnostichezi problema?

Pentru a verifica dacă alternatorul este de vină, pornește toate luminile și componentele electrice ale mașinii. Dacă observi fluctuații în intensitatea luminii sau dacă luminile se slăbesc când motorul este la ralanti, alternatorul ar putea fi problema. În acest caz, ar trebui să verifici și cureaua alternatorului pentru a te asigura că aceasta nu este uzată sau slăbită. Dacă ea trebuie înlocuită, este important să știi că poți găsi și comanda piese auto online!

Se aud zgomote ciudate de la motor


Zgomotele neobișnuite care provin de sub capotă pot fi un semn clar al unui alternator defect. Aceste zgomote pot varia de la șuierat la scârțâit sau chiar la un sunet de frecare metalică.

Ce poate cauza aceste zgomote?

Zgomotele de acest tip pot fi cauzate de rulmenții uzați ai alternatorului, de o curea uzată sau slăbită sau chiar de o problemă cu rola de tensionare. Rulmenții uzați pot face ca alternatorul să funcționeze zgomotos, în timp ce o curea uzată poate scârțâi sau șuiera.

Ce să faci dacă auzi zgomote ciudate?

Dacă auzi astfel de zgomote, verifică vizual cureaua alternatorului pentru a vedea dacă aceasta este slăbită sau uzată excesiv. Înlocuirea sa poate rezolva problema. Dacă zgomotul persistă, alternatorul în sine ar putea avea nevoie de reparații sau de înlocuire.

Se aprinde martorul de bord pentru baterie

Apariția martorului de bord pentru baterie este un semn clar că ceva nu este în regulă cu sistemul electric al mașinii tale. Acest martor poate indica o problemă cu bateria, însă este posibil ca defecțiunea să fie și la nivelul alternatorului.

Cum să interpretezi martorul de bord?

Martorul de bord pentru baterie se aprinde atunci când sistemul detectează că bateria nu primește suficientă încărcare. Acest lucru poate fi cauzat de un alternator defect, de un releu de încărcare a alternatorului defect sau de diverse probleme la conexiunile electrice.

Ce să faci dacă se aprinde martorul de bord?

Dacă martorul de bord pentru baterie se aprinde în timp ce conduci, încearcă să reduci la minim utilizarea componentelor electrice și să te îndrepți cât mai repede către un service auto. Autovehiculul va avea nevoie de o verificare amănunțită a alternatorului și a bateriei pentru a identifica problema exactă și pentru a efectua reparațiile necesare.

Apar probleme electrice diverse

Un alternator defect poate cauza, de asemenea, o varietate de probleme electrice. Acestea pot include dificultăți în pornirea mașinii, probleme cu sistemul audio, sau chiar defecțiuni ale sistemului de aer condiționat.

De ce apar aceste probleme?

Alternatorul este responsabil pentru alimentarea cu energie a tuturor componentelor electrice ale mașinii. Dacă acesta nu funcționează corect, componentele electrice nu vor primi suficientă energie, ceea ce poate duce la diverse defecțiuni și probleme de funcționare.

Cum să identifici sursa problemei?

Pentru a identifica dacă alternatorul este cauza problemelor electrice, monitorizează comportamentul mașinii tale. Dacă problemele electrice apar mai des când motorul este la ralanti sau dacă acestea se agravează treptat, este foarte probabil ca alternatorul să fie problema. O verificare a alternatorului și a componentelor electrice te va ajuta să determini cauza exactă.

Soluții și acțiuni recomandate


Dacă ai observat unul sau mai multe dintre aceste simptome ale unui alternator defect, este important să acționezi prompt pentru a evita deteriorarea suplimentară a mașinii. Iată ce poți face:

  • inspectează cureaua alternatorului - această componentă joacă un rol extrem de important în funcționarea piesei. Verific-o pentru semne de uzură sau slăbire și înlocuiește-o dacă este necesar. O curea nouă poate preveni multe probleme și va prelungi durata de viață a alternatorului;
  • verifică și înlocuiește alternatorul - înlocuirea alternatorului defect cu unul nou este adesea cea mai bună soluție. Dacă ai un autoturism marca Mercedes-Benz, Honda sau smart, achiziționează piese originale de pe piese.autoklass.ro pentru a beneficia de un grad înalt de calitate, care să asigure o funcționare excelentă a vehiculului;
  • consultă un profesionist - dacă nu ești sigur de diagnostic sau de pașii pe care trebuie să-i urmezi, programează o vizită într-un service auto profesionist care se ocupă de reparațiile alternatoarelor!
Pentru a te asigura că mașina ta sau cele pe care le repari funcționează perfect, este important să folosești piese de schimb de înaltă calitate. La piese.autoklass.ro, găsești o gamă variată de componente pentru mașinile Mercedes-Benz, Honda și smart. Fie că ai nevoie de un nou alternator, un releu de încărcare a alternatorului, o curea de alternator sau alte componente, aici vei găsi tot ce îți trebuie. Nu amâna reparațiile esențiale și profită de calitatea înaltă a pieselor de schimb originale!